niedziela, 4 maja 2008

emo


PRZEPIS NA KOTLETA Z CHOMIKA
Składniki:
- 50 dag chomika bez kości
- 10 mandarynek
- łyżka miodu
- kieliszek sherry
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- sok z cytryny łyżka smalcu
- łyżka masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Umytego i osuszonego chomika pokrój na 4 równe piastry, lekko zbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem. Mięso skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Na patelni mocno rozgrzej smalec, obsmaż kotlety z obu stron, przełóż do rondla, po czym wlej miód i sherry. Całość przykryj i przez pewien czas duś na małym ogniu. Na patelni ze smalcem pozostałym po smażeniu kotletów rozpuść masło i dodaj 8 obranych, podzielonych na ćwiartki mandarynek. Chwilę smaż, ciągle mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem z pozostałych mandarynek i łyżką wody, wlej do rozdrobnionych mandarynek, chwilę podgrzewaj, mieszając, by sos zgęstniał. Na suchej gorącej patelni upraż posiekane migdały. Kotlety ułóż na ogrzanym półmisku, posyp migdałami, polej przygotowanym sosem. Podawaj z kluskami francuskimi lub makaronem i zieloną sałatą.

Brak komentarzy: